Vorige

Beleggingen, pensioenfondsen en effecten – Effectenrekening – Transparantie (portefeuille-overzicht)

2020.2620

THEMA

Beleggingen, pensioenfondsen en effecten – Effectenrekening – Transparantie (portefeuille-overzicht)

ADVIES

Aanwezig :

De heren J. Vannerom, R. Steennot, A. Guigui, P D’Haen, leden
Mevrouw N. Spruyt, lid.

Datum : 20 oktober 2020

1. FEITEN
Verzoeker hield op rekening bij de Bank 1.471.956 aandelen nwau.pk (consumer automative finance) aan.
Wanneer verzoeker op 12 mei 2020 verkooporders wenste te plaatsen voor deze aandelen, omdat de handel erin op dat ogenblik, zowel qua koersen als volumes, gunstig leek te evolueren, stelde hij vast dat de nwau aandelen niet langer deel uitmaakten van zijn portefeuille bij de Bank.
Hij nam meteen contact op met de Bank, zowel telefonisch als per email, om meer uitleg te verkrijgen rond de verdwijning van deze aandelen uit zijn portefeuille.
De Bank antwoordde op 13 mei 2020 per email aan verzoeker dat deze aandelen verwijderd waren, daar ze sedert 30 maart 2020 niet langer genoteerd waren.
Verzoeker liet aan de Bank weten dat er waarschijnlijk een verwarring was gebeurd tussen de aandelen nwaug en nwau en dat de nwau aandelen nog steeds genoteerd bleken te zijn (zij waren op 5 december 2019 slechts van de greymarket naar pinksheets overgegaan).
Als gevolg van deze briefwisseling heeft de Bank op vrijdag 15 mei 2020 de positie nwau op rekening van verzoeker hersteld.
Op maandag 18 mei 2020 heeft verzoeker alsnog verkooporders kunnen plaatsen voor een deel van zijn nwau aandelen en aldus 41.900 $ kunnen recupereren.
Zijn winst had volgens verzoeker evenwel groter kunnen zijn, indien hij reeds vanaf 12 mei 2020 verkooporders in nwau aandelen had kunnen plaatsen.
2. STANDPUNT VAN DE VERZOEKER
De Bank heeft een fout begaan door de nwaug en nwau aandelen te verwarren en door verzoeker niet te verwittigen van de schrapping wegens "delisting" van het aandeel.
De Bank heeft inmiddels haar vergissing erkend.
Door deze fout heeft Verzoeker een belangrijke winstderving geleden, die hijzelf redelijkerwijze op 50.000 $ heeft begroot.

3. STANDPUNT VAN DE BANK
Verzoeker was op de hoogte van de risico's verbonden aan de handel in dergelijke aandelen.
De schrapping van de nwau aandelen op 30 maart 2020 werd daarenboven doorgevoerd in navolging van de instructies van de correspondent van de Bank in overeenstemming met een door de SEC goedgekeurde policy.
De Bank kan derhalve geen grove fout worden verweten en is dus overeenkomstig artikel 14.6. van haar Algemeen Reglement niet gehouden tot schadevergoeding jegens Verzoeker.

4. ADVIES VAN DE EXPERTEN
Het College is van oordeel dat de Bank als bewaarnemer van de aandelen nwau wel degelijk een grove contractuele fout heeft begaan jegens Verzoeker.
Zij had inderdaad zelf voorafgaandelijk moeten verifiëren of het aandeel nwau niet langer genoteerd was, alvorens dit aandeel uit de portefeuille van Verzoeker te verwijderen, en hem de verwijdering tijdig en op gepaste wijze moeten notifiëren.
Dit blijkt niet gebeurd te zijn.
De Bank kan zich in casu niet verschuilen jegens verzoeker achter de mogelijke instructies van haar correspondent, die overigens tot dusver onduidelijk en onbekend zijn gebleven voor verzoeker en het College, aangezien Verzoeker buiten de contractuele rechtsverhouding tussen de Bank en haar correspondent staat.
Het College adviseert de Bank derhalve een schadevergoeding ex aequo et bono aan verzoeker uit te keren, die rekening houdt met de koersen en volumes van de verhandelde nwau aandelen in de periode van 12 tot 15 mei 2020.
5. BESLUIT VAN DE OMBUDSMAN
De Ombudsman sluit zich aan bij het advies van het college.om een schadevergoeding ex aequo et bono aan verzoeker uit te keren, rekening houdend met de koersen en volumes van de verhandelde nwau aandelen in de periode dat hij ten onrechte niet over de aandelen kon beschikken.