Vorige

Corporate action

2011.1946

 

THEMA

 

Corporate action.

 

ADVIES

 

Aanwezig :
De heer A. Van Oevelen, voorzitter;

Mevrouw M.-F. Carlier, plaatsvervangend voorzitter;
De heren F. de Patoul, E. Struye de Swielande, N. Claeys, L. JANSEN, leden

Mevrouw N. Spruyt, M. Mannès, leden.

 

Datum : 21 februari 2012

 

 

I. DE FEITEN, HET VOORWERP VAN DE BETWISTING EN DE STANDPUNTEN VAN DE PARTIJEN

 

Verzoeker is een abonnee van het financiële beleggingsblad “Inside Beleggen”. Op basis van de beloftevolle toekomst beschreven door het beleggingsblad voor het aandeel LUMINA COPPER Corporation (LCC) genoteerd op de beurs van Toronto/Vancouver – Canada, beslist  verzoeker zich in te schrijven op e-mail alerts en financiële berichtgevingen van deze beursgenoteerde maatschappij.

 

Op 14.06.2011 neemt verzoeker kennis van een bericht verzonden door LCC waarin de volgende corporate action aangekondigd is : “… Accordingly, pursuant to the arrangement, the owners of common shares of Lumina Copper as of 11:59 p.m. (Vancouver time) on Thursday, June 16, 2011 will receive one common share of Lumina Royalty for every common share of Lumina Copper that they own. Any purchaser of Lumina Copper common shares after the effective time of the arrangement will not participate in the arrangement and will not receive a Lumina Royalty common share.

 

Op 15.06.2011 besluit verzoeker op eigen initiatief een telefonisch aankooporder door te geven aan de bank om 600 aandelen LCC met een prijslimiet aan te kopen. Het aankooporder wordt dezelfde dag volledig verwerkt op de beurs van Vancouver.

 

Op 16.06.2011 bevestigt de bank de beurstransactie en verzoeker ontvangt afschriften zowel voor zijn cashrekening (debitering met valuta 20.06.2011 van de kosten ivm de aankoop van aandelen) als voor zijn effectenrekening (creditering van 600 aandelen LCC).

 

Op 17.06.2011 stuurt LCC een bericht uit waarin “LCC and Lumina Royalty Corp. are pleased to announce that they have closed their previously announced arrangement effective at 11:59 p.m. on June 16, 2011 (The “Effective Time”)”. Het bericht preciseert verder dat “... the shareholders of Lumina Copper each received, as a distribution in respect of a reduction of capital, one common share of Lumina Royalty for each common share of Lumina Copper held at the Effective Time.

 

Met ingang van 06.07.2011 heeft de bank in uitvoering van de eerder aangekondigde corporate action door LCC, de effectenportefeuille van verzoeker met 600 aandelen Lumina Royalty gecrediteerd.

 

Nadat zij had vastgesteld dat verzoeker geen recht had op deze nieuwe 600 aandelen van Lumina Royalty, heeft de bank op 30.09.2011 een rechtzetting ingevoerd op de effectenportefeuille van verzoeker om de transactie naar aanleiding van de corporate action volledig te annuleren.

 

Na een elektronische raadpleging van zijn effectenrekening, stelt op 2.10.2011 verzoeker vast dat de 600 aandelen Lumina Royalty uit zijn portefeuille verdwenen zijn. Een uittreksel bevestigt de rechtzetting door de bank met de melding “Annulatieborderel spinoff ”.

 

Verzoeker heeft in verband met de betrokken transactie vanaf 3.10.2011 verschillende e-mails alsook een uitvoerige brief dd. 11.10.2011 aan de bank gestuurd om een klacht schriftelijk in te dienen. Hij vraagt “... met aandrang om de rechtmatig verkregen aandelen terug in mijn effectenportefeuille toe te voegen alvorens het bod ingaat van Franco-Nevada. Slaagt Deutsche Bank er niet in deze aandelen terug toe te kennen voor deze termijn, dan ben ik verplicht om uitbetaling ervan te vragen t.w.v. 3 CAD per aandeel.

 

De bank heeft in haar schrijven van 20.10.2011 aan verzoeker het volgende toegelicht: De aankoopdatum van uw effecten Lumina Coper was 15/06/2011. “Doch de betaaldatum (settlement date) van deze aankoop is, zoals u per dagafschrift bevestigd werd, 20/06/2011. U werd dus effectief aandeelhouder op 20/06/2011. Onze depositaris bevestigt ons dat 16/06/2011 van toepassing was als settlement date om aandelen Lumina Royalty te bekomen. Hierdoor werd de transactie dus geannuleerd op 30/09/2011 conform artikel 39 uit ons Algemeen Reglement der verrichtingen.

 

De standpunten van de partijen :

 

Verzoeker heeft zich steeds verzet tegen de rechtzettingtransactie van de bank. Hij verdedigt zijn standpunt aan de hand van de informatie die hij verkreeg uit verschillende bronnen die stellen dat “de aankoopdatum is het enige wat telt, het maakt zelfs niet uit wanneer de aandelen effectief betaald worden.” Aangezien de aandelen op 15.06.2011 aangekocht werden en dat de effectieve tijd voor de toekenning van de Lumina Royalty aandelen om 11:59 pm Vancouver time op 16.06.2011 vastgelegd werd, leidt verzoeker hieruit af dat hij rechtmatig eigenaar is van de 600 aandelen LCC vanaf de datum van aankoop en dat hij bijgevolg recht heeft om aan de corporate action deel te nemen.

 

De bank erkent dat bij het opmaken van de lijst van cliënten die in aanmerking kwamen voor de door LCC aangekondigde corporate action, de verzoeker door haar verkeerdelijk beschouwd werd als rechthebbende op de nieuwe aandelen Lumina Royalty. De rechtzettingtransactie die zij op 30.09.2011 op de effectenportefeuille van verzoeker heeft geboekt, steunt op verschillende berichten afkomstig van haar custodian (ABN AMRO Clearing Bank – Brussel) en sub-custodian (Royal Bank of Canada) die bevestigen dat alle beurstransacties op aandelen LCC na 13.06.2011 (en dus met een settlement date na 16.06.2011) niet in aanmerking konden genomen worden om aan de corporate action deel te nemen. De bank verwijst ook naar een gelijkaardig bericht ontvangen van de beurs van Toronto. Zij besluit aldus dat haar cliënt niet tijdig de effectieve aandeelhouder van de 600 LCC aandelen was en dat hij bijgevolg niet in aanmerking kon komen voor het toekennen van 600 aandelen Lumina Royalty. De bank wil aldus niet ingaan op de eis van verzoeker om hem opnieuw 600 aandelen Lumina Royalty toe te kennen, noch om hem te compenseren met een uitbetaling van 3 CAD per aandeel.

 

II. ADVIES VAN HET BEMIDDELINGSCOLLEGE

 

Het College stelt vast dat verzoeker zich heeft toegelegd op Lumina Copper aandelen op basis van een beloftevolle analyse van een financiëel beleggingsblad. Het is ook op eigen initiatief dat verzoeker telefonisch een aankooporder van 600 LCC aandelen aan de bank voor uitvoering heeft doorgegeven.

 

De bank heeft het beursorder van verzoeker ontvangen en met de nodige zorg overgemaakt in het kader van het verlenen van een “execution only” dienst m.b.t. een niet-complex financieel instrument, zoals voorgeschreven in artikel 27, § 6 van de wet van 2 augustus 2002.

 

Het College stelt verder vast dat de eigendomsoverdracht als gevolg van een aankoop/verkoop van aandelen op de Canadese beurs slechts geldig is na levering tegen betaling (settlement) van de aandelen. Verschillende bronnen (custodian, sub-custodian en de beurs) bevestigen dat de settlement op de Canadese beurs plaatsvindt drie werkdagen na de datum waarop de transactie op de beurs is uitgevoerd.

 

In de berichten die Lumina Copper Corp. op 14 en 17 juni 2011 op haar website heeft gepubliceerd in verband met de corporate action op LCC aandelen, wordt telkens verwezen naar een deadline van “11:59 p.m. (Vancouver time) on Thursday, June 16, 2011” eveneens verder vermeld als “Effective Time”, die bepaalt wie in aanmerking komt als “owner” van LCC aandelen en aldus recht heeft om deel te nemen aan de aangekondigde corporate action. Op vraag van de bank heeft Lumina Cooper Corp. bevestigd dat de “settlement date” aangewend werd om de aandeelhouders op 16.06.2011 te bepalen.

 

Zowel op basis van de gepubliceerde berichten van Lumina Copper Corp. als volgens de marktpraktijken die van toepassing zijn op de aandelenbeurzen van de Canadese markt, komt het College tot de vaststelling dat investeerders die LCC aandelen aangekocht hadden met een settlement date na 16.06.2011 niet in aanmerking kwamen in het kader van de corporate action. Aangezien verzoeker 600 aandelen LCC heeft gekocht op 15.06.2011 met een settlement date op 20.06.2011, is het College van oordeel dat verzoeker geen recht had om deel te nemen aan de corporate action.

 

De bank heeft zich gehouden aan haar contractuele rechten wanneer zij, conform artikel 39 van haar Algemeen Reglement der verrichtingen, is overgegaan tot een rechtzetting en de 600 aandelen Lumina Royalty uit de effectenportefeuille van verzoeker heeft teruggenomen. Deze rechtzetting kan aldus door het College niet als foutief worden bestempeld.

 

Het College stelt tevens vast dat verzoeker geen schade heeft geleden ten gevolge van de administratieve vergissing van de bank.

 

III. BESLUIT

 

De klacht van verzoeker naar de bank toe is ontvankelijk, doch ongegrond.